Polítiques Protecció

Entorn segur pels nens,nenes i adolescents (NNA)



INTRODUCCIÓ

La Llei orgànica 8/2021, de 4 de juny, de protecció integral a la infància i l'adolescència enfront de la violència, promulga la necessitat efectiva d'actuació per a garantir als menors el seu desenvolupament personal en entorns segurs.

Aquests entorns se circumscriuen a totes les àrees del seu desenvolupament com a persones, incloent-hi l'educació, la cultura i l'esport.

El Comitè dels Drets del Nen en l'Observació General número 13, indica les greus repercussions de la violència i els maltractaments soferts pels nens, nenes i adolescents. Aquests actes, entre moltes altres conseqüències, poden causar lesions que poden provocar discapacitat; problemes de salut física, com el retard en el desenvolupament físic i l'aparició posterior de malalties; dificultats d'aprenentatge inclosos problemes de rendiment a l'escola i en el treball; conseqüències psicològiques i emocionals com a trastorns afectius, trauma, ansietat, inseguretat i destrucció de l'autoestima; problemes de salut mental com a ansietat i trastorns depressius o intents de suïcidi, i comportaments perjudicials per a la salut com l'abús de substàncies addictives o la iniciació precoç en l'activitat sexual.

La violència sobre persones menors d'edat és una realitat execrable i estesa a pluralitat de fronts. Pot passar desapercebuda en nombroses ocasions per la intimitat dels àmbits en els quals té lloc, tal és el cas de les esferes familiar i escolar, entorns en els quals succeeixen la major part dels incidents i que, en tot cas, haguessin de ser marcs de seguretat i desenvolupament personal per a nens, nenes i adolescents. A més, és freqüent que en aquests escenaris de violència conflueixin variables sociològiques, educatives, culturals, sanitàries, econòmiques, administratives i jurídiques, la qual cosa obliga al fet que qualsevol aproximació legislativa sobre la qüestió requereixi un ampli enfocament multidisciplinari.

Cal destacar que els nens, nenes i adolescents amb discapacitat són subjectes especialment sensibles i vulnerables a aquesta tipologia de violència, exposats de forma agreujada als seus efectes i amb majors dificultats per a l'accés, en igualtat d'oportunitats, a l'exercici dels seus drets.

És una obligació de les entitats esportives garantir als menors que la seva activitat d'aprenentatge, practica i evolució esportiva es realitzi en entorns segurs, on no sigui possible la violència física o psíquica feia ells, ni promoguda o realitzada per adults, ni per altres menors amb els quals es relacionin.

Per a això és necessari realitzar una adaptació de la societat en general, però del món deporti especialment, per a conscienciar en l'educació en valors, la transmissió de l'esperit de l'esport d'esforç i sacrificis personals sense que suposin un minvament en l'autoestima dels menors. Potenciant les seves habilitats i premiant els seus assoliments i esforços. Erradicant els sistemes d'entrenament en els quals s'exerceixi qualsevol tipus de violència verbal, física o psíquica cap a ells.

L'aprenentatge, la superació, la tecnificació, o l'alt nivell quan es desenvolupen amb menors, tanquen rutina, disciplina, repetició, que els adults hauran de gestionar a través de sistemes d'apoderament del menor, reforç positiu, noves tecnologies, etc. Generant entorns segurs, de confiança i protecció integral del menor.

Aquestes noves obligacions queden determinades en l'articulat de la Llei, especial rellevància cobren:

Article 47. Protocols d'actuació enfront de la violència en l'àmbit esportiu i d'oci.
Les administracions públiques, en l'àmbit de les seves competències, regularan protocols d'actuació que recolliran les actuacions per a construir un entorn segur en l'àmbit esportiu i d'oci i que han de seguir-se per a la prevenció, detecció precoç i intervenció, enfront de les possibles situacions de violència sobre la infància i l'adolescència compreses en l'àmbit esportiu i d'oci.
Aquests protocols hauran de ser aplicats en tots els centres que realitzin activitats esportives i d'oci, independentment de la seva titularitat i, en tot cas, en la Xarxa de Centres d'Alt Rendiment i Tecnificació Esportiva, Federacions Esportives i Escoles municipals.


A fi de donar compliment a aquest mandat, no havent publicat l'administració esportiva competent encara els seus protocols, en una clara voluntat de compliment i protecció dels nostres menors i adolescents, la Federació Catalana de Lluita i D.D.A.A. ha adoptat el següent protocol d'actuació, que una vegada es promulgui el protocol de l'administració competent s'adaptarà al seu contingut en el que resulti contrari, o complementari del present.

El protocol d'actuació davant situacions de possible assetjament esportiu té dos vessants: una preventiva i una altra d'orientació de la intervenció.

La Federació Catalana de Lluita i D.D.A.A. a petició de les entitats que la integren facilita el present protocol com a model general, que requerirà d'una concreció en cada entitat/club, en funció de les seves característiques, integrants i de les peculiaritats de cada cas concret.

La PREVENCIÓ se centrarà en les següents actuacions de caràcter obligatori per a qualsevol entitat esportiva integrada en la Federació Catalana de Lluita i D.D.A.A..
- Garantir la protecció dels esportistes davant possibles situacions d'assetjament en les activitats.
- Establir un procediment d'actuació davant indicis de maltractament, assetjament i qualsevol tipus d'abús.
- Promoure un context social de rebuig i una adequada resposta davant qualsevol modalitat de violència o maltractament, especialment si s'exerceix sobre menors d'edat, adolescents i/o discapacitats.

Com a punt de partida, el reglament de règim intern de cada entitat esportiva contindrà el protocol a seguir en casos d'assetjament, així com els responsables de la seva aplicació.
Per a l'aplicació d'aquest protocol és recomanable que la persona responsable, que normalment serà el/la Coordinador/a de protecció, hagi adquirit formació o, almenys, assessorament sobre aquest tema.

DECLARACIÓ DE PRINCIPIS

La Federació Catalana de Lluita i D.D.A.A. tenint en compte el dret de els/as esportistes a gaudir d'un entorn esportiu segur i saludable, exempt de tota mena de violència, afirma rotundament que no es tolerarà cap mena de violència en la nostra entitat, i assumim la nostra responsabilitat de protecció i salvaguarda dels seus drets. Per aquest motiu, adoptem els següents COMPROMISOS a través d'aquest protocol:

- Establir un mètode per a prevenir la violència en l'àmbit de l'activitat de la Federació Catalana de Lluita i D.D.A.A..
- Garantir que totes les persones i entitats vinculades a la Federació Catalana de Lluita i D.D.A.A. coneguin el contingut del protocol i dels serveis de protecció que tenen a la seva disposició.
- Procurar que les persones, entitats i institucions relacionades amb la Federació Catalana de Lluita i D.D.A.A. coneguin quines són les seves responsabilitats en relació amb la prevenció i erradicació de la violència.
- Assegurar que tots els procediments disciplinaris i processos d'apel·lació estan implantats per a gestionar correctament qualsevol possible cas d'incompliment dels codis de bones pràctiques.
- Posar tots els mitjans al seu abast per a resoldre, amb la major celeritat i eficàcia possible, les sol·licituds d'ajuda presentades.
- Adoptar mesures de protecció contra les víctimes o terceres persones que hagin informat sobre qualsevol conducta relacionada amb la violència de qualsevol tipus sobre menors i/o adolescents.
- Garantir la confidencialitat i l'arxiu adequat de la documentació relacionada amb un possible cas, segons el que es disposa en la Llei de protecció de dades personals.
- Implantar la formació adequada per a la prevenció i erradicació de la violència de qualsevol tipus sobre menors i adolescents en l'àmbit de l'activitat de la Federació Catalana de Lluita i D.D.A.A..

Aquests principis s'apliquen a totes les persones que formen part de l'entitat, amb independència de les seves circumstàncies personals. Per això, la Federació Catalana de Lluita i D.D.A.A. se compromet a garantir que totes elles reben la informació necessària, que serà a través de suports, mitjans i procediments accessibles per a les persones amb discapacitat, a fi de garantir el seu coneixement i comprensió.

En definitiva, ens comprometem a procurar que les activitats esportives es desenvolupin a través de bones pràctiques, i que aquestes contribueixin a la salut i benestar de els/as esportistes, treballadors/as, personal directiu, metge i altre personal tècnic, així com de totes les persones vinculades a l'activitat de la Federació Catalana de Lluita i D.D.A.A..

Apostem perquè dins de l'àmbit federatiu s'afavoreixi la convivència entre iguals, oferint alternatives adequades de resolució de conflictes tant dins com fora de la competició. Això garanteix el treball en equip i el respecte i tolerància com a elements fonamentals del nostre entorn segur.

Arxiu Signatura per entitats i entrenadors

Qualsevol comunicat d'aquest tipus ha de ser comunicat a la nostre delegada de protecció NNA assignada (Isabel Malagón), on el mail es totalment privat i podrà explicar la situació.

Mail: proteccionna@wrestlingcatalunya.cat